Nieuwjaar in Chengdu
Na twee dagen in de bus hebben we onze eerste ‘ echte’ China-ervaringen wel opgedaan. We komen rond een uurtje of zeven aan in Chengdu. We waren op zoek naar lente en die vonden gelijk: we konden zonder jassen aan fietsen naar onze host in het zuiden van de stad. Heerlijk!
We logeerden een paar dagen bij Catherine.
De eerste dag sliepen we heel lang uit en deden we boodschappen bij de Auchan. Heerlijk, een gewone supermarkt met gewone spullen (naast de Chinese producten natuurlijk). We genoten van een witte boterham met pindakaas.
De dag erna gingen we op zoek naar een kaart van China en Vietnam, maar we keerden onverrichter zake terug uit de stad: blijkbaar worden goede wegenkaarten alleen gemaakt in Europa. We stopten onze zoektocht en bezochten de volgende dag het centrale Tianfu-plein met het enorme Mao-standbeeld.
Ook gingen we naar de Wensu-tempel, een mooi en rustig complex van tempels en tuinen. Het was even genieten in een stil deel van Chengdu.
We lunchten in het geroemde People’s park, een soort Vondelpark waar iedereen gezellig samen komt, aan tai chi doet, muziek maakt of witte toeristen bekijkt.
We konden het niet laten het net geopende Global Center van binnen te bekijken. Het huist een business center, shopping mall en zwemparadijs. Je weet niet wat je ziet als je binnenkomt: marmer, marmer en nog eens marmer. Overal. En het glimt. Het is overweldigend en eigenlijk te. Hoe verzin je het zoiets te maken.
Omdat Catherine, zoals alle Chinezen, Chinees Nieuwjaar met haar familie viert, konden we niet langer blijven. We waren welkom bij Daniel en zijn Chinese vriendin. Ook zij zullen i.v.m. de festiviteiten op vakantie gaan, maar het geeft ons net even wat tijd langer in Chengdu. De plannen beginnen te borrelen, maar even rustig oriënteren is wel zo fijn. Daniel woont in het centrum. Het leuke daarvan is dat we al in allerlei leuke eettentjes geweest zijn.
Sowieso is Chengdu interessant vanwege de verschillende keukens :-). Zo hebben wij al van alles gegeten: Amerikaans,
Zweeds,
Nederlands
en Chinees (o.a. hotpot: grote pan met soep, pikant of niet, maar dan zwemt er een dode vis in je pan waarin je net als bij fondue je vlees en groente gaart; je kiest zelf wat je erin wil doen dus voor ons hadden ze gewone worst en ham besteld terwijl ze zelf hersenen, maag en darmen aten, jammie!).
Een hoogtepunt van ons verblijf in Chengdu is ons bezoek aan de ‘Giant Panda Breeding Base’. We waren lekker vroeg. De panda’s hadden net hun nieuwe voorraad bamboe gekregen en waren alle behoorlijk actief om die te verorberen. Eentje maakte verschillende koprollen om in de juiste liggende positie van het groen te kunnen genieten. Andere zaten heerlijk onderuit en probeerden -soms met grof geweld- de takken om te buigen, zodat ze er gemakkelijke bij konden. Er waren ook hele kleintjes, die waren echt schattig om te zien. Je kunt je niet voorstellen dat ze gevaarlijk voor mensen kunnen zijn. Het was heerlijk wandelen in het grote park met een stralend zonnetje op ons hoofd.
We nemen nog even de tijd wat spullen uit te zoeken, zodat de grootste (en zwaarste) winterspullen naar huis gestuurd kunnen worden en wij deze niet meer mee hoeven te zeulen. Verder schiet het plannen maken goed op: we fietsen vanuit Chengdu via Leshan, Chongqing en Guiyang naar Nanning. Vandaaruit zullen we Vietnam van noord naar zuid door fietsen en dan via Cambodja naar Laos. We hopen ook Noord-Thailand te bezoeken. We moeten kijken of we Maleisie daarna nog (willen) halen. Het is een heerlijk vooruitzicht vanaf nu vooral in warmere temperaturen te fietsen, alhoewel er komende paar weken nog wel wat koudere dagen tussen zullen zitten. Maar de lente is gearriveerd en de zomer komt eraan! We gaan kennismaken met nog weer andere culturen en mensen. De reis deel 2 gaat beginnen, wat een heerlijk gevoel weer.
Oja, het laatste nieuws is dat we nog een weekje in Chengdu blijven. Het is hier zo leuk :-). Nee hoor, het blijkt dat winkels e.d. gesloten zullen zijn met het Chinees Nieuwjaar en hotels gooien de prijzen aanzienlijk omhoog. Voor ruim een week boodschappen meenemen op de fiets is niet zo makkelijk en we vinden het onzin om het dubbele of drievoudige te betalen voor een hotelkamer. We houden Chengdu dus nog even als thuisbasis en zullen wat dagtochten maken totdat de hotel prijzen weer gezakt zijn en we weer makkelijk aan boodschappen kunnen komen.
ik blijf het een hele mooie ervaring vinden en ik wens jullie nog hele mooie dagen toe.
groeten uit het koude nederland.
TonxCarla
Hoi Angela en Frank
Fijn dat jullie weer wat positiever zijn, beter ook lekker weer en pandaberen.
Hier een mooi verhaaltje over het chinese nieuwjaar uit de trouw, nu verboden in china vanwege de grote sommen geld in vreemde constructies door de leiders weggesluisd. Jullie veel plezier daar en geniet lekker fijn ook om te horen dat er Maleisië niet gehaald hoeft te worden, veel plezier Sander Maureen Bas en Eva
Jaarlijks drama met de migrant in de hoofdrol
MARIJE VLASKAMP − 27/01/14, 00:00
Gisteren moest ik drie keer om een kopje voor bij de thee vragen in het In&Out-restaurant, en vrijdag duurde het bij een Japans eethuis vijfenveertig minuten tot de menukaart op tafel kwam – laat staan dat er eten werd geserveerd. Dat dipje in de service is een seizoensverschijnsel: het aantal personeelsleden in de dienstensector is vier dagen voor het Chinees Nieuwjaar gehalveerd.
Peking en andere steden lopen langzaam maar zeker leeg. Het Lentefestival breekt met 3,6 miljard reisbewegingen dit jaar alle records. Is de officiële vakantieweek voorbij, dan is het nog een week lang chaos in de treinen, vliegtuigen en op de wegen om terug naar de stad te komen waar men woont en werkt.
Chunyun, zoals de Chinezen de grootste migratie in de mensheid noemen, is een jaarlijks terugkerend transportdrama met vaste hoofdrolspelers. Het middenklasse-gezin inclusief jengelend kind, dat in het gloednieuwe autootje op weg naar het ouderlijk huis op een besneeuwde snelweg komt vast te staan. De migrantenwerker die geen treinkaartje heeft weten te bemachtigen, en bij wijze van wanhopig protest naakt op het stationsplein staat. Mijn favoriet is de fabrieksarbeider-met-een-motorfiets, die weer, wind en gevaarlijke wegen trotseert.
Een paar jaar geleden zijn zo’n honderd mannen en vrouwen die werken in de fabrieken in Zuid-China ermee begonnen: ze rijden op hun motorfietsen naar hun geboortedorp. Het is de allergoedkoopste manier om thuis te komen.
De documentaire ‘1750 Kilometer’, die een jong echtpaar volgde tijdens hun tocht huiswaarts, dwingt diep respect af voor de motorrijders. Sommige mensen kachelen dagenlang met zestig tot tachtig kilometer per uur door de regen, koude mist of natte sneeuw. Op hun monotone weg biedt een sigaret tijdens een plaspauze een beetje verlichting, terwijl ze een vuurtje van dor gras stoken om hun verkleumde handen aan op te warmen. ’s Avonds liggen ze op een houten plank onder een dun dekbedje in het allergoedkoopste logement wezenloos voor zich uit te staren, te moe om iets te eten. Van stro uit hooibergen vlechten ze sneeuwbanden. Naast ongelukken is de voornaamste angst onderweg in slaap te vallen. Daarom hebben ze een geluidsinstallatie op hun motorfiets, en cd’s met Chinese disco.
Ondanks de ontberingen gaan steeds meer migranten zo naar huis: dit jaar zijn het er 600.000. Gemeentes op de belangrijkste motorroutes hebben inmiddels speciale ‘motor-migranten-dienstverleningspunten’, waar bedrijven met een warm hart en een goed oog voor de PR-potentie van de migrant-en-route gratis producten aanbieden. Begonnen als eenvoudige pitstops met warm water en reparaties zijn het nu ware ‘migrantenknuffelstations’, waar motorrijders als helden worden ingehaald met kommen hete soep, gratis regenjassen, medicijnen, feestelijke nieuwjaarsstickers en zelfs speciale warmhoud-kussentjes voor in de handschoenen. Dit jaar gooit oliemaatschappij Sinopec er voor de eerste 10.000 motorrijders zelfs een gratis volle tank tegenaan.
Ha lieve Angela&Frank,
Wat heerlijk dat jullie weer genieten! Fijn, lekker weer en schoner denk ik!
Fiets maar lekker en ga maar mooie dingen bekijken en lekker eten!!!!
Lieve groet, pa&ma
Hamburgers en Zweedse balletjes smaken zo veel malen lekkerder daar dan in Nederland!
De lente, daar mogen wij nog even op wachten. Geniet ervan in Chengdu.
groetjes, Suus
Haha, zeker weten, we zullen een beetje van onze lente jullie kant opsturen 🙂 . Groetjes!
Heerlijk bovenstaand relaas! Dat klinkt heel goed. Fijn dat er reeds een aangename temperatuur is in Chengdu (hier gaat de temperatuur (tijdelijk) juist naar beneden!)
Ga lekker genieten van het Chinese Nieuwjaar en daarna weer op reis! En of je Maleisië bereikt? Dat zie je dan wel. Gewoon heerlijk gaan genieten. Ik doe het hier dan een beetje met jullie mee!
Liefs, Wilma
Doe mij ook zo’n baby panda’tje en marmeren gangen!
Hallo Angela en Frank,
Vandaag heb ik al jullie verhalen van de maand januari gelezen. Ik ben er echt even een uurtje voor gaan zitten. Jullie maken wel wat mee zeg. Wat een ontberingen in die kou!! Gelukkig komen er nu wat warmere gebieden. Ik ben benieuwd wanneer jullie boek uit gaat komen!!!Bedenk wel: Je leeft maar één keer, maar als je het goed doet is één keer genoeg! Hartelijke groet van Til.
Hallo luitjes,
wat een mooie ervaring weer, heerlijk lekker het zonnetje om op te warmen.
Wat mooi de panda’s. maar die vis in soep mogen jullie houden.
wel leuk om te zien( wat zijn we verwend) Ikea, macdonalds geniet ervan.
dikke knuffel Renee
Heerlijk dat het avontuur weer leuk is. Ook voor jullie een nieuw Chinees jaar dus. Blijf genieten.